пʼятниця, 24 червня 2016 р.

Підсумки роботи методичного об'єднання вчителів іноземної мови за 2015-2016 навчальний рік


У минулому навчальному році методичне об'єднання вчителів іноземної мови працювало над проблемою: " Формування комунікативної компетенції учнів за допомогою використання методів  інтерактивного навчання на уроках іноземної мови ”
 Робота була спрямована на розвиток  та формування комунікативних навичок учнів за допомогою використання методів інтерактивного навчання  через індивідуальну, парну, групову роботу із застосуванням методу проектів,  дискусій, дебатів, діалогів, ситуацій, роботи з різними джерелами інформації, використанням творчих форм роботи, що сприяють розвитку творчих здібностей учнів та підвищення  рівня навчальних досягнень. Враховуючи зміст навчального матеріалу, організацію навчальної діяльності, методи та форми роботи  члени методичного об'єднання намагались на уроках створювати ситуації, коли учень розуміє не тільки те, чого він досяг на даному уроці, а й те, чого він має досягти на наступному уроці, чого він взагалі хоче від цього предмета для свого життя.  З цією метою  вчителі ставили учнів у ситуацію самостійного вибору мети навчання, пов'язували навчальну інформацію з життєвим досвідом школярів. Враховуючи індивідуальні якості школяра аргументовано доводили необхідність вивчення іноземної мови, створюючи позитивний мікроклімат на уроці, викликали в дітей бажання думати і діяти самостійно. У 2015-2016 навчальному році було проведено 4 засідання методичного об'єднання. На засіданнях вивчались інструктивно-методичні листи МО і Науки України. Вчителі: Галата Л. В., Волошин В. А., Варивода О.В., Петрова А.Л. виступали на засіданнях МО з описом досвіду реалізації науково-методичних проблем. 19 лютого у нашій школі  відбувся районний семінар вчителів іноземної мови разом з вчителями початкових класів на тему: "Методика викладання іноземної мови у 1 класі".  Галата Людмила Володимирівна і Волошин Вікторія Анатоліївна провели відкритий урок у 1-В класі на тему: "My Toys. What Colour Is It?” 9 квітня у нашій школі був проведений майстер-клас на тему: " Організація роботи літніх мовних таборів". Галата Л.В., Волошин В.А., Варивода О.В. ділилися досвідом організації та роботи мовного табору у школі. 22 квітня 2016 року у Комунальному навчальному закладі «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників» Черкаської обласної ради відбувся семінар вчителів іноземної мови.  У ході роботи семінару було розглянуто наступні питання:
·                     Стратегічний консалтинг: розробка стратегії організації та роботи мовних таборів у контексті розвитку лідерських здібностей, національної само ідентифікації та внутрішньої мотивації.
·                     Принципи роботи літніх мовних таборів, як складова інтеграції у світовий простір.
Запрошені спікери поділились досвідом роботи в літніх мовних таборах
Серед запрошених були вчителі нашої школи Галата Л.В.,  Волошин В.А.
Вчителі іноземної мови постійно вдосконалюють свою фахову майстерність, беруть участь у виставках передового педагогічного досвіду, обмінюються досвідом з колегами Камянки та Черкащини. Відповідно до наказу управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації від 04.05.2016 № 129 «Про підсумки проведення XХІ обласної виставки „Освіта Черкащини-2016" вчителі  Галата Людмила Володимирівна та Волошин Вікторія Анатоліївна були  нагороджені Дипломами Управління. Їхні матеріали були визнані кращими і можуть бути рекомендовані для впровадження у практику роботи педагогів області.
Протягом 2015-2016 навчального року учні нашої школи брали участь у різноманітних конкурсах та олімпіадах. Призерами районної олімпіади з англійської та німецької мови стали:
Англійська мова
Чернега Софія (8-Б) -
I місце (вчитель Волошин В.А.)
Ємець Ольга  (8-Б) - II місце  (вчитель Волошин В.А.) 
Соболь Анна   (8-Б) - II місце  (вчитель Волошин В.А.) 
Ревенко Ольга  (9-А) - II місце  (вчитель Галата Л.В.)
Стрельбицька Анастасія  (9-Б) - III місце  (вчитель Варивода О.В.)
Горбенко Анна  (10-А) - II місце  (вчитель Волошин В.А.) 
Німецька мова
Швець Анастасія  (8-Б) - I місце (вчитель Петрова А.Л.) 
Штрик Яна  (10-А) - II місце (вчитель Петрова А.Л.) 
У листопаді 2015року проводився Всеукраїнський конкурс з англійської мови «Гринвіч». 49 учнів нашої школи брали участь у цьому випробуванні. Діти показали гарні результати:  8 учнів отримали золоті сертифікати, 19 - срібні та 1 - бронзовий. Учнів готували вчителі Варивода О.В., Волошин В.А., Галата Л.В.
З метою створення умов до подальшої мотивації та популяризації вивчення англійської мови у Черкаській області 11-12 лютого 2016 року на базі Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників  проведено "English Fest”, присвячений року англійської мови.
До участі були запрошені учні та вчителі англійської мови навчальних закладів області.
В рамках  "English Fest”  були проведені конкурси творчих робіт.
Учні нашої школи взяли участь у номінаціях:
1.          Фотовиставка «Shakespeare lives in photography» 
2.          Есе «The future of English Language in my life».  
3.          Створення відео кліпу "The song of love and kindness to Cherkassy Oblast”
Роботи учениці 6-А класу Халудрової Анастасії увійшли до експозиції.
У рамках проведення року англійської мови в Україні на весняних канікулах проходила інтелектуальна гра "Let's Do It!". Команда нашої школи "Smile" у складі Горбенко Анни, Рибчука Юрія, Корпачової Світлани, Стрельбицької Анастасії, Ревенко Ольги, Швець Анастасії взяла участь у грі і вийшла до фіналу. У напруженій боротьбі ми вибороли 2 місце. Учні нашої школи показали глибокі знання з країнознавства, історії, літератури, звичаїв і традицій США, Канади, Великобританії та Австралії.
У квітні проводився тиждень англійської мови присвячений 400-річчю з дня народження В.Шекспіра.
Наш шкільний літній мовний табір "Chaplet" здобув перемогу в обласному етапі огляду - конкурсі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку Черкаської області у 2015 році. Вчителі - волонтери Варивода О.В., Волошин В.А., Галата Л.В.- організовували роботу мовного табору.
З 1 по 16 червня 2016 року на базі нашої школи працював мовний літній табір «Around the World in 14 Days» для учнів 5-10 класів.
25 учнів об’єдналися у 2 загони:
·                     WWW (What a Wondeful World) – 15 учнів 6А, 7Б, 7В, 8Б класів, вчителі: Галата Л.В., Варивода О.В., Волошин В.А.
·                     The Dragon’s Camp – 10 учнів 6Б, 6В, 8Б, 8В, 10Б класів, вчителі Миколенко Р.В., Петрова А.Л.
Мета мовного табору –  розвивати творчі здібності учнів шляхом ознайомлення із звичаями та традиціями  країн  світу проводячи паралель з Україною та порівнюючи звичаї, традиції, спосіб життя, ментальність, смаки та вподобання, використовуючи інноваційні технології із застосуванням рольових ігор, відео турів, пісень, танців, презентацій, дискусій, виготовлення національних символів своїми руками, віршів та створення проектів.
 Вчителі систематично працюють над удосконаленням проведення уроків, використовують інноваційні технології, проводять позакласні заходи.
Вчителі нашої школи беруть активну участь у роботі районної комісії з перевірки конкурсних та олімпіад них завдань, а також у роботі творчої групи вчителів.

Методичному об'єднанню вчителів слід звернути увагу на підготовку учнів до базових олімпіад та роботу з творчо обдарованими дітьми, розвивати в них самостійність, ініціативність, формувати здатність наполегливо працювати.  Вчителям потрібно активніше впроваджувати в практику новітні педагогічні технології з метою підвищення ефективності навчання, використовувати нестандартні форми роботи з учнями, щоб підвищувати інтерес до вивчення англійської мови. Вивчати новинки методичної літератури, у підготовці уроків максимально використовувати інтернет – ресурси, постійно працювати над самоосвітою, брати участь у вебінарах, семінарах, публікуватися.

Немає коментарів:

Дописати коментар